Dag 8: Hiroshima memorial day

Vandaag is het 6 augustus. Precies 79 jaar geleden viel de atoombom op deze stad. Erg toevallig dat wij er nu juist zijn.

Elk jaar wordt dit hier herdacht met een ceremonie in het vredespark: de plek waar de bom terechtkwam. Ton en ik wilden dat graag meemaken, maar daar moesten we wel vroeg ons bed voor uit! Om 6.15 pakten we de tram richting de stad. Soof en Ella sloegen deze even over…

Aangekomen bij het vredespark was het al best druk met mensen. Volop politie en vredes-demonstraties op straat. De ceremonie was indrukwekkend. Om 8.15 precies was het 1 minuut stil, er werden 1000 vredesduiven losgelaten en er was een koor die het vredeslied zong. Toespraken van de premier en andere hoogwaardigheidsbekleders konden we niet verstaan, maar dat maakte niet uit. Prachtig om erbij te zijn geweest!

De atomic dome. Deze is als een van de weinig gebouwen deels blijven staan.
Ceremonie

Na dit alles zijn we weer naar ons hotel gegaan om wat te relaxen. Ella en Sofie sliepen wel tot half 1 door!!

‘S middags gingen we met z’n allen weer richting het Vredespark. We hebben daar de gedenktekens en het vredesmuseum bezocht. Het museum was zeer aangrijpend. De persoonlijke verhalen en voorwerpen spreken ontzettend tot de verbeelding. Wat een hel was het op 6 augustus 1945!

Animatie van de inslag
Pffff… heftig hoor!

Het aangrijpende verhaal van Sadako wil ik hier even kort samenvatten:

Dit meisje heeft de bom overleefd op 2 jarige leeftijd. Echter kreeg zij op 11 jarige leeftijd leukemie als gevolg van de straling van de bom. In Japan geloven ze in de kracht van de kraanvogel. Deze brengt een lang leven en geluk. Sadako besloot dat ze 1000 kraanvogels ging vouwen om te genezen. Helaas overleed zij voor ze deze klaar had. Haar klasgenoten hebben de resterende kraanvogels gevouwen.

Er is een gedenkteken voor kindslachtoffers zoals Sadako: het Childens Peace Monument. Mensen leggen daar kraanvogels neer. Ook wij hebben een kraanvogel gevouwen en bij Sadako gelegd.

Sadako
Sadako’s kraanvogels
Het monument
Oneindig veel kraanvogels
Onze kraanvogels

Na deze indrukwekkende middag zijn we sushi gaan eten. Op de Japanse lopende-band manier. Echt geinig om eens mee te maken. En ook nog lekker!

Zie de sushi achterin aankomen op de band!
Daar komt wat!!
Zoveel lege bordjes!!

Na het eten stond er nog 1 activiteit op het programma. Op 6 augustus worden er lampionnen op de rivier gezet met daarop vredeswensen. Ook wij hebben ons lampionnetje bijgedragen. Wat een prachtig gezicht!!

Het was een dag die we niet meer zullen vergeten.

Laten we hopen dat alle vredeswensen op dit water uitkomen en wij mensen elkaar zoiets vreselijks nooit meer aandoen.

Corine